Logo UKM

Logo UKM

Sunday, 4 January 2015

AYURVEDA – SENI PERUBATAN TRADISI

Ayurveda merupakan salah satu daripada seni perubatan tradisi yang Tertua di dunia. Ia menggunakan tumbuhan, herbal dan mineral sebagai punca perubatan dan juga makanan. Ayurveda dipercayai telah wujud 5,000 tahun dahulu dan berterusan menjadi seni perubatan hingga kini . Ada maklumat yang menyatakan Ayurveda ini adalah berasal daripada kitab veda iaitu Rig Veda yang mempunyai maklumat perubatan yang menggunakan ubatan hijau untuk menyembuhkan penyakit. Ayurveda barasal daripada perkataan sanskrit yang membawa maksud ilmu pengetahuan kehidupan ( ayur = kehidupan , veda= ilmu/pengetahuan) atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai ” Science of Live’.
Ayurveda merupakan satu perubatan tradisi yang mempunyai motif makro dimana mengambil insiatif secara semulajadi. Walaupun perubatan jenis ini dikatakan mempunyai unsur-unsur legend dan mitos tetapi cara perubatan ini masih diamal kerana kemujarabannya. Ayurveda mengambil berat tentang badan manusia (fizikal), fikiran (mental) dan emosi (emotional). Mengikut kepercayaan ketidakseimbangan antara ketiga-tiga ini boleh menyebabkan manusia mendapat penyakit serta ketidaksempurnaan dalam kehidupan.” Meditation ” dan Yoga merupakan satu daripada teknik dalam ayurveda dimana teknik ini digunakan untuk ketenteraman fikiran yang berfungsi menseimbangkan fikiran serta badan seseorang manusia. Manakala Maharishi Ayurveda merupakan satu bahagian dalam ayurveda yang memberi maklumat tentang perubatan semulajadi yang menggunakan tumbuh-tumbuhan . Satu kompenan utama dalam Maharishi ayurveda ialah :
“Rasayana”. ” Rasayana merupakan satu formula yang menggunakan herba untuk mengubati ganguan sel dalam badan serta mental manusia.
PRINSIP DOSHA DALAM AYURVEDA.
Ayurveda berasaskan kepada lima elemen utama yang dikenali sebagai ” Pancha Bootham’ . Elemen ini ialah ruang (space), udara ( air) , api (heat), air (water) dan tanah ( earth ). Elemen-elemen ini yang mewujudkan dosha iaitu mempengaruhi faktor fizikal dan emosi. Prinsip tersebut diknali sebagai Vata, Pitta dan Kapha.
VATA
Vata meruapakan dosha yang mengawal sistem pernafasan, pergerakan otot dan tisu. Vata dikatakan mempunyai ciri yang kering dan sejuk disebabkan oleh persekitaran semulajadi. Elemen semulajadi yang terlibat dalam Vata ialah ruang dan udara. Seseorang manusia yang mempunyai ciri Vata ini mempunyai perwatakan yang sangat aktif, alert, kreativiti dan fleksibal. Oleh itu keseimbangan dalam dosha ini amat perlu. Sekiranya berlaku ketidakseimbangan dalam Vata maka seseorang itu mudah mendapat kesejukan, ketakutan dan keresahan.
Ayurveda mempunyai prinsip perubatan atau ‘ medidation’ yang tersendiri untuk mengawal keseimbangan ini. Seseorang yang menghadapi ketidakseimbangan Vata selalunya digalakkan membuat ‘Yoga’ atau ” medidation” untuk menseimbangkan dosha Vata tersebut. Disamping itu terdapat juga produk Ayurveda yang terkini dipanggil ‘ Ayurvedic Vata Tea” yang diperbuat daripada perahan herba.
PITTA
Pitta merupakan dosha yang mengawal pencernaan nutrition, metabolisme dan suhu dan sebagainya. Elemen yang terlibat dalam Pitta ialah api dan air. Dimana api (panas) dan air (sejuk) menunjukkan ciri yang mengawal suhu badan manusia akan mempengaruhi fizikal dan emosi manusia . Keseimbangan ini akan mewujudkan manusia yang bertolak ansur dan mempunyai akal fikiran yang panjang dan bijak.
Sekiranya unsur panas (api) melebihi air (sejuk) dalam badan akan mewujudkan ketidakseimbangan. Ini membolehkan manusia berperwatakan pemarah , pengkritik, benci, cemburu dan mengalami keguguran rambut yang banyak . Terdapat lima subdoshas dalam Pitta:-
  • melibatkan fungsi mata. Ketidakseimbangan akan mewujudkan kekaburan dalam fungsi mata.
  • melibatkan kulit manusia. Ketidakseimbangan akan mempengaruhi kekeringan pada kulit.
  • melibatkan percernaan dalam metabolisme, Ketidakseimbangan akan mewujudkan kesakitan perut.
  • melibatkan pergerakan toxin dalam darah . Ketidakseimbangan akan mewujudkan kemarahan.
Maharisi Ayurveda telah menyarankan beberapa rawatan atau amalan seperti kawalan dalam makanan, iaitu mengambil makanan yang mempunyai ciri yang sejuk, kering dan menghayati keindahan alam semulajadi. Amalan makanan adalah penting dalam dosha Pitta ini.
KAPHA
Tenang dan bertolak ansur (easy-going) merupakan ciri utama Kapha . Kapha terdiri daripada unsur tanah dan air yang membentuk struktur badan. Ketidakseimbangan dalam Kapha akan menyebabkan tambahan dalam keberatan badan, tamak, cemburu, alergik dan sebagainya.
Terdapat lima subdoshas dalam Kapha:-
- melibatkan kelembapan / cecair dalam hidung , mulut dan mata.
- Melibatkan fungsi rasa.
- Melibatkan sistem penghadapan .
- Mengawal muscles dan jantung manusia.
- Mengawal kelembapan kulit.
CONTOH KEGUNAAN TUMBUHAN DALAM AYURVEDA.
ROUWALFIA SERPENTINA ( APOCYNACEAE)
Rauwolifia Serpentina merupakan sejenis pokok reruk yang mempunyai nilai perubahan. Morfologi pokok ini ialah mempunyai akur yang berligar. Ia dinamakan tumbuhan ‘chandra’ dalam bahasa sanskrit. Tumbuhan ini digunakan oleh masyarakat tempatan untuk gigitan ular dan serangga berbisa. Terdapat 50 alkaloid yang diperolehi daripada Rauwalfia. Antara alkaloid yang terpenting ialah Reserpin. Dalam perubatan moden tumbuhan ini adalah digunakan untuk ubat penanang (sedative) iaitu sebagai rawatan pesakit Scihizophrenics dan juga untuk mengawal rekanan darah tinggi.
HALIA (GINGER)
Halia merupakan sejenis herba yang digunakan oleh perubatan tradisi oleh pelbagai masyarakat. Ayurveda juga menggunakan halia sebagai mengawal unsur kapha. Dalam perubatan tradisi halia digunakan untuk rawatan selsema dan juga penghadaman. Ayurvedic moden telah menggunakan halia untuk membuat minimum yang dikenali sebagai Kapha.
PENYAKIT DAN PERUBATAN AYURVEDA
Ayurveda merupakan satu tradisi perubahan yang masih lagi digunakan hingga sekarang samaada dalam masyarakat tempatan dan juga dalam perubatan moden yang menggunakan ubatan dalam bentuk kapsul, the dan sebagainya. Terdapat pelbagai penyakit serta rawatannya dari segi Ayurveda. Antaranya ialah seperti berikut:
ASTHMA (PENYAKIT LELAH).
Ayurveda menamakan penyakit ini sebagai tamak swash. Perubatan Ayurveda menggunakan pelbagai tumbuhan serta herba untuk menyembuhkan penyakit ini. Antara tumbuh-tumbuhan ini ialah:-
  • akar dan daun tumbuhan yang dikenali sebagai “vasha’
  • biji datura- daun tumbuhan “arka’
  • Ramuan daripada bahan-bahan ini dijadikan ubatan, Rawatan ini diberikan dua hingga empat bulan.
ARTHRITIS ( SAKIT SENDI TULANG)
Penyakit ini dikenali sebagai amavatha atau sandhivatha. Jenis penyakit ini menggunakan pelbagai ubat herbal yang dibuat daripada herbal seperti rasna, balathak, asvagandha dan guggulu.Guggulu juga merupakan sejenis tumbuhan yang dipercayai mengurangkan lemah dalam badan.Penyakit jenis ini disertakan dengan amalan “yoga’ dan medidation”. Ia mengambil masa dua hingga tiga bulan. Kemujarabannya dapat dikatakan sehingga 70%.
COLITIS ( SAKIT PERUT )
Colitis dikenali sebagai ‘pakwashayagatwata’. Rawatan ayurveda ialah menggunakan ubatan yang dikenali sebagai Parpatt kalpa yang mengandungi mineral tumbuhan dan isi buah yang dikenali sebagai ‘buah bel’ (Fruit bel)
HEPATITIS (RADANG HATI)
Hepatitis dikenali sebagai ‘yakruth utkara’. Tumbuh-tumbuhan tempatan yang dikenali sebagai kutaki, kala megha, daru harindra, bhoomi amla dan herba-herba lain digunakan untuk rawatan penyakit ini. Walaubagaimanapun perubatan ayarveda tidak menampak kan keberkesanan yang mujarab.
CONSTIPATION (SEMBELIT)
Penyakit ini dikenali sebagai koshta baddhata. Jenis penyakit ini menggunakan daun ‘senna’ iaitu sejenis kulamair, akar liquarice dan bahan semulajadi yang lain. Jenis rawatan ini menampakkan kemujarabannya.
CONTOH PRODUK PERUBATAN DARIPADA AYURVEDA
Digest Aroma Oil (minyak Aroma)
‘Aroma Oil’ diperbuat daripada sumber keunikan perubatan Ayurveda. Ia diperbuat daripada perahan beberapa herba seperti lada hitam, halia, adas, ketumbar dan sebagainya. Fungi ‘Aroma Oil’ ini ialah untuk mengawal pencernaan. Pencernaan yang tidak baik menyebabkan beberapa masalah seperti keberatan badan yang lebih, tenaga yang rendah, alergik, kemarahan, kesesakan nafas dan sebagainya. ‘Digest Aroma oil’ merupakan ubatan tradisi yang dapat menyenangkan pencernaan dalam badan manusia.
AYURVEDIC HERBAL TEAS.
Ayurveda menyarankan manusia harus mengambil makanan dengan enam rasa . Rasa makanan ini adalah berdasarkan tiga dosha iaitu Vata , Pitta dan Kapha. Ayurvedic Herbal Tea mempunyai tiga jenis tehIaitu vata tea, Pitta tea dan Kapha tea.
VATA TEA
Diperbuat daripada sejenis kulampair yang dikenali sebagai Licorice dan rempahan semulajadi yang lain. Minuman the ini sesuai pada cuaca sejuk dan kering.
PITTA TEA
Ramuan dalam Pitta tea ialah bunga lawang, kelompak ros, Minuman sesuai pada cuaca panas.
KAPHA TEA
Kapha tea diperbuat daripada halia dan juga ramuan semulajadi yang lain. Ia sesuai diminum pada cuaca sejuk dan lembap.
HERBAL CLEANSE.
Kapsul Herbal Cleanse ini digunakan untuk keseimbangan Apana Vata. Ia diperbuat daripada daun “senna” dan Adas serta lima ramuan herba yang lain.Terdapat banyak lagi produk perubatan yang berasaskan ayurveda yang digunakan pada masa kini.
KESIMPULAN.
Ayurveda merupakan perubatan alternatif yang digunakan hingga kini oleh masyarakat tempatan India dan juga Asia lain. Kemujaraban perubatan ayurveda ini telah diakui oleh negara-negara barat seperti Oxford Universiti. Terdapat juga institusi yang berkenaan dengan perubatan ayurveda seperti Ayurvedic Institute Of America dan sebagainyaSource: KOILA A/P KUPPAN
RUJUKAN
  1. Nature: But How Effective Is It?, july 1990, Utusan Konsumer.
  2. Indian Alternative to Western Medicine, 1997, Health.
  3. Maharishi Ayurveda, File :///A/Ayurveda 4.htm
  4. Ayurveda homepage, File:///A/Ayurveda .htm
  5. Learning Memory And Recall And Maharishi Ayurveda File:///A/Ayurveda 3.htm

No comments:

Post a Comment